Molen van Buursink

Molen van Buursink

In het mooie dorp Markelo, dat is omringd door 5 heuvels en prachtige essen met veel natuurschoon, staat de Molen van Buursink. Het is een korenmolen, gebouwd in 1836 en uitgevoerd als achtkantige stellingmolen. Het verging  de Molen van Buursink als zoveel molens aan het begin van de vorige eeuw. Door de komst van olie- en dieselmotoren en later elektromotoren werd de molenaar onafhankelijk van de wind als hij wilde gaan malen. De stelling en de wieken waren niet meer nodig en werden gesloopt. Gedurende vele decennia bestond de molen alleen uit de romp. Op initiatief van burgemeester Van Haarsman Buma en molenaar Schuurman werd de molen  in 1991 grondig gerestaureerd en zo heeft men dit stukje agrarische geschiedenis voor het nageslacht kunnen behouden.

molenfietsroute.nl - Molen van Buursink - Markelo

Malen op de wind

Voordat hij gaat malen zet de molenaar de wieken, op de wind. Door te draaien aan het kruirad kan hij de kap, die op rollen ligt, verkruien totdat de wieken loodrecht op de wind komen te staan. Om meer wind te vangen kan de molenaar zeilen op de wieken spannen. Als dan de rem (de vang) wordt losgemaakt, begint de molen te draaien. Met een stelsel van houten tandwielen en assen wordt het draaien van de wieken overgebracht op de bovenste (de “loper”) van de twee grote ronde molenstenen, die in een houten kuip zijn geplaatst.

Het graan wordt door de molenaar in een “kaar” gestort en belandt in de schuddebak. Deze wordt door de “steenspil” heen en weer bewogen, waardoor het graan beetje bij beetje tussen de molenstenen valt. De stenen hebben groeven die het graan vermalen. De afstand tussen de stenen bepaalt de fijnheid van het meel en wordt door de molenaar gedurende het malen steeds gecontroleerd en bijgesteld. Op de meelzolder wordt het meel in zakken opgevangen.

molenfietsroute.nl - Molen van Buursink - Markelo

Bezoek aan de Molen van Buursink

Wil je meer weten over de werking van de molen en hoe het er  daar vroeger aan toe ging breng dan een bezoek. We zijn van dinsdag tot en met zaterdag open. Zie voor precieze openingstijden o.a. de Website. De vrijwilligers zullen je graag ontvangen en rondleiden. Op de stelling kun je genieten van het uitzicht over het dorp en de heuvels rondom. Op willekeurige dagen is, bij voldoende wind, de molen daadwerkelijk in bedrijf en kan het malen worden gedemonstreerd.

molenfietsroute.nl - Molen van Buursink - Markelo

Molenwinkeltje

Verder is er een gezellig molenwinkeltje; daar hebben we oa bakmeel, zaden, honing, mosterd, maar ook de door de vrijwilligers gebakken koekjes, cake en koek zijn heel speciaal!

In het Muldershoes wordt koffie, thee of een glaasje fris geserveerd en er zijn interessante-en leuke filmpjes (ook voor de kleintjes) en er is historisch fotomateriaal. Bij mooi  weer hebben we ook stoelen buiten.

molenfietsroute.nl - Molen van Buursink - Markelo

Adres
Stationsstraat 33
7475AL Markelo

Website
Molen van Buursink

Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.