De Twickeler Houtzaagmolen

De Twickeler Houtzaagmolen

De Twickeler Houtzaagmolen ligt dicht bij de weg van Delden naar Hengelo vlak achter het hotel Carelshaven. De molen werd in 1771 in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam gebouwd.

molenfietsroute.nl-De Twickeler Houtzaagmolen

Windkracht

Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn er verschillende aanpassingen gedaan aan de machines om steeds met de nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er alleen op windkracht gewerkt. Als er geen wind was kon men niet of minder zagen. Daarom werd er in 1881 een stoomketel met stoommachine geplaatst en zijn de bovenbouw inclusief de wieken geleidelijk aan verdwenen. Vanaf 1922 werd de stoom aandrijving vervangen door twee elektromotoren. Een zaagraam werd opgeofferd om plaats te maken voor een cirkelzaag. Hoewel de “windmolen” dus al lang is verdwenen blijven wij nog altijd over “de molen” spreken Nog een ander zaagraam moest rond 1950 plaats maken voor een horizontale zaagmachine.

molenfietsroute.nl-De Twickeler Houtzaagmolen

Restauratie

In 1975 is deze zagerij uit bedrijf genomen nadat voor het zagen van hout er door Twickel een nieuwe zagerij naast was gebouwd. Na een periode van verval is er in 1988 en 1989 een grondige restauratie geweest en is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. Het beheer is overgenomen door de “Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel”.

molenfietsroute.nl-De Twickeler Houtzaagmolen

Enthousiaste vrijwilliger onmisbaar

Een groep enthousiaste vrijwilligers is constant bezig om de molen in optimale conditie te houden en staat klaar om u te ontvangen en rond te leiden. Er wordt niet meer op commerciële basis hout gezaagd maar we laten wel zien hoe hier in de loop van tweehonderd jaar dikke bomen tot balken en planken werden gezaagd.

molenfietsroute.nl-De Twickeler Houtzaagmolen

Adres
Zaagmolenweg 1
7491BS Delden

Website
De Twickeler Houtzaagmolen